Guide til WordPress SEO

God synlighet i søkemotorer er avgjørende for å få mer trafikk til nettstedet ditt. Dessverre er de mange av de Norske WordPress SEO guidene gamle og utdaterte.

Derfor har jeg laget en guide tilpasset Google SEO i 2022.

Wordpress CMS
WordPress

Hva er SEO?

SEO er et akronym som står for Search Engine Optimization. Det er en strategi som brukes av nettstedseiere for å få mer trafikk ved å rangere høyere i søkemotorer.

Google og andre søkemotorer bruker avanserte algoritmer for å forstå og rangere sider på riktig måte i søkeresultatene. Imidlertid er disse algoritmene ikke perfekte – de trenger fortsatt din hjelp til å forstå hva innholdet ditt handler om.

.

Seo arbeid
Seo oppgaver

Grunnleggende om WordPress SEO

.

WordPress er ikke bedre for SEO andre systemer for publisering i følge John Mueller fra Goolge. Jeg bruker WordPress mest fordi det er en enkel løsning for publisering. Men det er en fordel å sørge for at nettsiden har det tekniske i orden før man starter publisering av innhold.

Bruk SEO-vennlige URL-strukturer i WordPress

SEO-vennlige nettadresser inneholder ord som tydelig forklarer innholdet på siden, og de er enkle å lese av både mennesker og søkemotorer.

Noen eksempler på SEO-vennlige nettadresser er:

Legg merke til at disse nettadressene er lesbare, og en bruker kan gjette hva de vil se på siden bare ved å se på URL-teksten.

Så hvordan ser en ikke-SEO-vennlig URL ut?

Legg merke til at disse nettadressene bruker tall som ikke er relatert til innholdet, og en bruker kan ikke gjette hva de finner på siden ved å se på URL-adressen.

Historisk ble denne url strukturen brukt for å være sikker på at man ikke fikk to poster med samme navn dersom man ikke hadde unike navn i url, men nå vil wordpress uansett sørge for at det ikke blir duplisert selv om man tabber seg ut og bruker samme navn på to forskjellige poster.

Slik kan du sjekke og oppdatere WordPress-nettstedets permalinkstruktur.

Gå til Innstillinger »Permalinks side. Velg alternativet for innleggsnavn, og klikk deretter på ‘Lagre endringer’ -knappen for å lagre innstillingene dine.

Merk: Hvis nettstedet ditt har mange indekserte sider, er det risiko å bytte url struktur.

301 omdirigering i Rank Math

Ved å bruke 301 redirects som foreksempel Rank Math har, kan man flytte med litt mindre risiko for å miste ranking. Men på kort sikt vil bytte av url struktur føre til fall i ranking, siden søkemotorene må vurdere sidene på ny.

Hvis du må endre permalinkstrukturen, så ansett en profesjonell, slik at de kan sette opp riktige viderekoblinger

WWW vs Ikke-WWW

Eksempel på nettsted med www foran URL

Eksempel på nettsted uten www foran URL

Hvis du har et nytt nettsted, må du velge om du vil bruke www eller ikke-www i nettadressen til nettstedet ditt.

Søkemotorer anser disse for å være to forskjellige nettsteder, så dette betyr at du må velge en og holde deg til den.

Du kan angi preferansene dine ved å gå til siden Innstillinger »Generelt. Legg til din foretrukne URL i feltene «WordPress-adresse» og «Nettstedadresse».

Fra et SEO-synspunkt er det ingen fordel å bruke den ene eller den andre.

For dette nettstedet har jeg valgt å gå for uten www fra start, bare fordi det er kortere.

WordPress SEO plugins

Wordpress SEO plugin
Top 3 WordPress SEO plugins

En av de beste delene med WordPress er at det er et plugin for alt, og SEO er ikke noe unntak. Det er tusenvis av WordPress SEO-plugins som gjør det vanskeligere for nybegynnere å velge det beste WordPress SEO-pluginet.

I stedet for å installere separate plugins for individuelle SEO-oppgaver er det best å finne et som tar seg av alt.

Hvordan velge det beste SEO Plugin

Når det gjelder å velge det beste WordPress SEO-pluginet er de tre mest populære løsningene: All in One SEO (AIOSEO), Rank Math og Yoast SEO.

Alle disse tre plugins komme med gode SEO analyse, skjemamarkering for rike utdrag, integrering av sosiale medier, brødsmulenavigasjon, SEO-støtte for WooCommerce, lokal SEO og mer.

XML Sitemap

XML sitemap fra Yoast SEO plugin
Eksempel på XML sitemap adresser fra Yoast SEO plugin

Et XML Sitemap er en spesielt formatert fil som viser hver eneste side på nettstedet ditt. Dette gjør det enkelt for søkemotorer å finne alt innholdet ditt.

Selv om det å legge til et XML-sitemap ikke øker nettstedets søkerangeringer, hjelper det søkemotorer med å finne sidene raskt og begynne å rangere dem.

De fleste SEO plugins vil det automatisk opprette et XML-sitemap for deg. For å finne nettstedskartet ditt, bare gå til denne URL-en (ikke glem å erstatte eksempel.no med ditt eget domenenavn):

XML sitemap adresse for wordpress

Google Search Console

Google Search Console, også kjent som verktøy for nettredaktører, er et sett med verktøy som tilbys av Google for å gi nettstedseiere en titt på hvordan innholdet deres blir sett av søkemotoren.

Den inneholder rapporter og data som hjelper deg med å forstå hvordan sidene dine vises i søkeresultatene. Du får også se de faktiske søkeordene folk bruker for å finne nettstedet ditt, hvordan hver side vises i søkeresultatene, og hvor ofte sidene dine klikkes.

All denne informasjonen hjelper deg med å forstå hva som fungerer på nettstedet ditt og hva som ikke fungerer. Du kan deretter planlegge innholdsstrategien din deretter.

Google Search Console varsler deg også når det er noe galt med nettstedet ditt, for eksempel når søkeroboter ikke får tilgang til det, finner duplikatinnhold eller begrensede ressurser.

Dersom du allerede har en Google konto, kan du legge ditt nettset til i Google Search Console enten via en kodesnutt, eller ved hjelp av seo plugin.

Når du har lagt til nettstedet ditt i Google Search Console, klikker du på Nettstedskart fra menyen til venstre og limer deretter inn den siste delen av nettadressen til nettstedskartet.

Legge til nettstedskart i Google Search Console

Klikk på send-knappen for å lagre endringene.

Google Search Console vil nå sjekke nettstedskartet ditt og bruke det til å forbedre gjennomsøkingen av nettstedet ditt.

Når du har lagt til nettstedskartet ditt, vises det som ventende. Det tar Google litt tid å gjennomsøke nettstedet ditt. Etter noen timer vil du kunne se litt statistikk om nettstedskartet ditt.

Det vil vise deg antall lenker den fant i nettstedskartet ditt, hvor mange av dem som ble indeksert, et forhold mellom bilder og nettsider, etc.

Jeg anbefaler at du sjekker Search Console minst månedlig for å samle innsikt og for å se SEO-fremgangen på nettstedet ditt.

Optimalisere blogginnleggene dine for SEO

Ofte tror nybegynnere at installering og aktivering av et WordPress SEO-plugin er alt som trengs. SEO er en pågående prosess som du må følge med på hvis du vil se maksimale resultater.

Alle de beste SEO-plugins lar deg legge til en SEO-tittel, metabeskrivelse og fokusnøkkelord til hvert blogginnlegg og side. Den viser deg også en forhåndsvisning av hva brukerne vil se når de googler nettstedet ditt.

Vi anbefaler at du optimaliserer tittelen og beskrivelsen for å få maksimalt antall klikk i søkemotorresultatene.

Når du skriver blogginnlegget ditt, blar du bare ned til SEO-delen og drar full nytte av det.

Søkeord analyse

Mange nybegynnere bruker sine beste gjetninger for å finne ut hvilke emner folk leter etter og hva de skal legge til i bloggene og nettstedet sitt.

Det er som å skyte en pil i mørket. Du trenger ikke å gjøre det når du kan bruke ekte data for å finne ut hva folk leter etter.

Søkeord analyse er en metode som brukes av bloggere/forfattere og SEO-eksperter. Det hjelper deg med å oppdage ord brukere skriver inn i søkemotorer for å finne innhold, produkter og tjenester i din bransje.

Du kan deretter bruke disse ordene og uttrykkene på nettstedet ditt for å få mer søketrafikk.

Det er massevis av Søkeord analyse verktøy (både gratis og betalt) som du kan bruke. Egentlig er en gratis Google ads konto alt du trenger for å komme i gang.

Google søkeord planlegger
Google søkeord planlegger

Alle dyre analyse verktøy har rangering av hvor vanskelig det er å få førsteplass i Google for et søkeord, men det er egentlig ganske unøyaktig og lite nyttig. Det beste er å gjøre et søk og vurdere om topp resultat tilfredsstiller søkehensikten for søke ordet. Dersom det ikke er et direkte svar som ligger på topp kan man optimalisere for et nøyaktig svar på søket og komme opp i søkemotor etter litt arbeid.

Riktig bruk av kategorier og koder i WordPress

Kategori vs Tag

WordPress lar deg sortere blogginnleggene dine i kategorier og koder. Dette gjør det enkelt for deg å administrere innholdet ditt etter emner, og for brukerne dine å finne innholdet de leter etter.

Kategorier og koder hjelper også søkemotorer med å forstå nettstedets struktur og innhold.

Ofte blir nybegynnere forvirret om hvordan man best kan bruke kategorier og koder.

Kategorier er ment for bred gruppering av innleggene dine. Hvis bloggen din var en bok, vil kategorier være innholdsfortegnelsen.

For eksempel, på en personlig blogg, kan du ha kategorier som musikk, mat, reise osv. Kategorier er hierarkiske, så du kan legge til underordnede kategorier i dem.

På den annen side er tagger mer spesifikke nøkkelord som beskriver innholdet i et enkelt innlegg. For eksempel kan et blogginnlegg arkivert under matkategorien ha koder som salat, frokost, pannekaker, etc. Tenk på disse som indekser-delen i en lærebok.

Ved å bruke kategorier og tagger på riktig måte, gjør du det enkelt for brukerne dine å bla gjennom nettstedet ditt. Siden det er enkelt for brukerne, gjør det det også lettere for søkemotorer å bla gjennom nettstedet ditt.

Ved å bruke kategori og tag, vil man gi mer verdi til kategegori og tag sider.

Dette er ikke alltid hensiksmessig. På denne bloggen bruker jeg en flat struktur uten Kategorier og tags for å heller fordele ut vedien på alle sidene.

Man ser ofte spesielt på netthandel sider at kategoriene ofte kommer høyest opp på søk. Desom du ønsker katoegorien i resultat kan et kategori hiraki fungere bedre.

Interne lenker

Du bør gjøre det til en vane å koble sammen dine egne innlegg når det er mulig.

Dette vil hjelpe deg med å øke sidevisningene dine, øke tiden brukerne bruker på nettstedet ditt, og til slutt vil forbedre SEO vedien til dine individuelle blogginnlegg og sider

.

For å gjøre intern kobling enda enklere bruker jeg pluginet:Internal Link Juicer.

Internal Link Juicer hjelper deg med å lage interne linker mellom innlegg.

Optimaliser WordPress Kommentarer

Få flere kommentarer i WordPress

Kommentarer kan være en sterk indikasjon på brukerengasjement på nettstedet ditt. Engasjerte brukere betyr flere lenker tilbake til nettstedet ditt, mer trafikk og forbedret SEO.

Du må imidlertid sørge for at kommentarene dine er ekte og ikke spam. Spammere sende inn kommentarer med dårlige koblinger som kan påvirke og til og med ødelegge søket rangeringer.

Derfor anbefaler vi alle å begynne å bruke Akismet. Det er en av de to pluginene som kommer forhåndsinstallert med hvert WordPress-nettsted, og det hjelper deg med å bekjempe kommentarspam.

Hvis Akismet alene ikke klarer å håndtere kommentarspam, kan du se disse tipsene og verktøyene for å bekjempe kommentarspam i WordPress.

Hvis blogginnleggene dine tiltrekker seg mange ekte, spamfrie kommentarer, bør du klappe deg selv på skulderen for å bygge et så engasjerende nettsted!

Optimaliser nettstedets hastighet og ytelse

Forskning viser at i internettalderen er det gjennomsnittlige menneskelige oppmerksomhetsspennet kortere enn for en gullfisk.

Du har noen få sekunder til å presentere innholdet ditt og engasjere brukere. Du vil ikke kaste bort denne dyrebare tiden på å få besøkende til å vente på at nettstedet ditt skal lastes inn.

Fordi brukeropplevelsen er så viktig, prioriterer søkemotorer som Google raskere nettsteder i resultatene. Med andre ord, kan raskere nettsteder rangerer høyere på Google dersom alle andre faktorer er like.

For å forbedre nettstedets hastighet, må du ha en rask WordPress hosting leverandør som foreksempel proisp for norske nettsider.

Optimalisere bilder i WordPress for SEO

Bilder er mer engasjerende enn tekst, men de tar også mer tid å laste. Hvis du ikke er forsiktig med bildestørrelser og kvalitet, kan de bremse farten på nettstedet ditt.

Du må sørge for at du bruker bilder som er optimalisert for å lastes raskere.

På vår nettside bruker vi bilde optimaliserings pluginet: Smush fra Wpmudev.

Et annet triks du kan bruke for å optimalisere bildene dine for søkemotorer, er å bruke en beskrivende tittel og alt-koder. Disse kodene hjelper søkemotorer å forstå hva bildet ditt handler om. De hjelper også brukere med synshemming, siden skjermleserne kan lese den alternative teksten for dem.

WordPress lar deg enkelt legge til tittel og alt-koder når du laster opp et bilde.

Ikke glem sikkerhet

Hver uke svartelister Google rundt 20 000 nettsteder for skadelig programvare og rundt 50 000 for phishing. Når et nettsted er svartelistet, vises det ikke i noen søkeresultater i det hele tatt.

På black cap seo bruker vi defender pluginet fra Wpmudev for å sikre installasjonen.

Bruk SSL/HTTPS

SSL (Secure Sockets Layer) er en teknologi som krypterer forbindelsen mellom en brukers nettleser og serveren de kobler til. Dette legger til et ekstra sikkerhetslag på WordPress-nettstedet ditt.

Nettsteder som er sikret med SSL, vises med et hengelåsskilt i nettleserens adressefelt. Dette gjør nettstedet ditt mer pålitelig, og det kreves hvis du driver en nettbutikk med WordPress og behandler sensitiv betalingsinformasjon.

Alle seriøse WordPress-hostingfirmaer tilbyr gratis SSL-sertifikater med Let’s Encrypt..

Retningslinjer for personvern