Seo ord forklart på norsk

Denne ordboken gir forklaringer på de fleste ord og uttrykk du kan møte på i forbindelse med søkemotoroptimalisering (SEO). Den inneholder også ord som brukes i forbindelse med webutvikling, både på norsk og engelsk. Det er ofte enklest og mest naturlig å bruke det engelske ordet, og derfor er ordboken bygget på norske forklaringer på engelske ord og forkortelser. Jeg planlegger å legge til flere ord etter behov. Hvis du savner noen spesifikke ord, kan du skrive en kommentar under eller ta kontakt på en av sosiale medie kontoene som du finner på «om oss» siden.

Da jeg startet med SEO savnet jeg en god oversikt over ord og uttrykk på norsk, derfor har jeg laget denne oversikten. Dersom du synes at denne oversikten nyttig, så setter jeg veldig pris på om du deler på sosiale medier, eller linker til den fra din egen nettside.
Bjørn Johansen. blackcapseo.noBjørn Johansen, Blackcapseo.no
Tweet
Søkemotoroptimalisering
Seo ord

Ordbok

Forkortelser og utrykk listet i alfabetisk rekkefølge.

301 redirect

301 redirect settes opp på serveren og forteller brukere og søkemotorer at siden har blitt flyttet permanent.

301 redirect bør alltid brukes når det er snakk om å flytte sider permanent, for eksempel når det flyttes fra et domene til et annet. 301 redirect er server side og beskjeden om at siden har blitt flyttet permanent sendes til brukeren eller søkemotoren før siden lastes.

Når det brukes 301 redirect vil søkemotorene gå direkte til den nye URL-en og indeksere siden der, slik at det er den nye sidens tittel, beskrivelse og tekst som indekseres. Med 301 redirect overføres verdien av lenker og PageRank til den nye siden.

302 redirect

302 redirect settes opp på serveren og forteller brukere og søkemotorer at siden har blitt flyttet midlertidig.

302 redirect brukes hvis siden har blitt midlertidig flyttet. Søkemotorene vil anta at siden vil returnere til URL-en den redirectes fra og vil fortsette å crawle denne. Verdien av lenker og PR overføres ikke til URL-en den redirectes til, slik at det vil være den opprinnelige tittelen og sideninnholdet som blir indeksert. Det er altså bare brukerne som blir omdirigert til den nye URL-en.

404 feil

404 error er en standard HTTP respons kode, altså en melding til nettlesere og roboter om at siden (eller filen) ikke finnes.

Alle servere har en standard 404 error side, som forteller at siden (filen) ikke kan finnes. Det er mulig å konfigurere sin 404 side slik at den på et mer presentabelt språk forteller at siden ikke finnes. Sagt på en annen måte, forteller 404 error at det ikke finnes noe på URL-en som blir spurt etter.

Algoritme

I forbindelse med søkemotoroptimering brukes ofte uttrykket «algoritme» som er en betegnelse for den samlede mekanismen i søkemotoren som vurderer hvilke sider som er mest relevante i forhold til et gitt søk.

Når det skrives inn et ord eller en setning i søkemotorens søkefelt og klikkes på søk, finner søkemotoren (sånn litt forenklet sagt) først alle dokumentene i indekset som samsvarer med søket. Dette kan meget lett ende med flere millioner dokumenter.

Det er derfor nødvendig å sortere disse dokumentene etterpå, slik at de mest relevante kommer først i søkeresultatet. Ingen orker å bla gjennom 10 millioner sider for å finne den riktige nettsiden. Det er «algoritmen» som sørger for at de mest relevante resultatene vises øverst. I dagens algoritmer er det kunstig intelligens og maskin læring som avgjør resultatene.

ALT-tag

Med ALT-koder kan du legge til en alternativ tekst til dine bilder. ALT-teksten vises når musen beveger seg over bildet.

Teksten leses også av søkemotorenes roboter, og kan hjelpe blinde til å tolke siden med skjermleser-programmer.

Du bør ikke misbruke ALT-tekster og fylle dem med uendelige gjentakelser av dine nøkkelord. Dette oppfattes som spam av søkemotorene.

Skriv heller noen gode forklaringer på illustrasjonene, slik at blinde, svaksynte og søkemotorer kan «forstå» dem. Selvfølgelig er det greit å bruke dine viktigste nøkkelord for siden i disse beskrivelsene, men det er smart å ikke overdrive.

Ankertekst

Teksten du kan .lese på en link til en nettside. På de fleste nettsteder er denne teksten vanligvis mørk blå og understreket, eller lilla hvis du har besøkt lenken tidligere. På Black Cap SEO bloggen bruker jeg rosa linker og rød farge etter linken er trykket. Jeg har valgt de fargen siden de har god kontrast både på mørk og lys bakgrunn. Ankertekst hjelper søkemotorer å forstå hva destinasjonssiden handler om, den beskriver hva du vil se hvis du klikker deg gjennom. For 10-15 år siden var linker med søkeord i ankertekst en metode som økte ranking, men Google har nå stoppet denne muligheten.

Ankertekst hjelper søkemotorer å forstå hva destinasjonssiden handler om, den beskriver hva du vil se hvis du klikker deg gjennom. For 10-15 år siden var linker med søkeord i ankertekst en metode som økte ranking, men Google har nå stoppet denne muligheten.

Blackhat

Blackhat SEO-teknikker er metoder som brukes for å få en nettside til å rangere høyere i søkemotorresultatene, men som bryter med retningslinjene til søkemotorene. Dette kan innebære å bruke mye gjentagende nøkkelord (keyword stuffing), å skjule deler av innholdet på nettsiden fra søkemotorene (cloaking), å lage skjulte lenker eller tekst på nettsiden (bruke samme farge på tekst som bakgrunn på side). eller å bygge opp et stort antall lenker til nettsiden ved hjelp av PBN eller kjøpte linker (link-spam).

I tillegg til at Black Hat SEO-ere ofte forbindes med spam, er det også de som ofte vet mest om svakhetene i søkemotorene som kan utnyttes til egen vinning.

Motstykket til Black Hat SEO står den såkalte White Hat SEO, som følger retningslinje til Google 100%

De fleste som driver med SEO havner under «Gray Hat» begrepet.

På nettiden her har jeg et ordspill black hat, men er i praksis nærmere den hvites siden av SEO en de fleste andre i bransjen. Min strategi er ikke å bygge lenker, men å lage innhold som gir svar på søkehensiktene.

Branded Keyword

Merkevare søkeord på norsk, Et søkeord)s om refererer til et bestemt merke. F.eks.: «Nike sko». Det er en stor fordel å få mange Merkevare søk både for traffiken og bedre plasseinger i søk. Et god eksempel er Coop som har enormt mange merkevaresøk på søkeordet «matlevering»

Coop ranker på førsteplass på dette søket, uten at de bruker søkeordet «matlevering» noe sted på siden. Google har også uttalt følgende:

Brands are the solution, not the problem. Brands are how you sort out the cesspool. … Brand affinity is clearly hard wired. It is so fundamental to human existence that it’s not going away. It must have a genetic component.

Eric Schmidt,  administrerende direktør i Google fra 2001 til 2011

Alt tyder på at merkevarer og søk på merkevarer blir brukt som ranking faktorer på Google søk. Dette gjør det selvsagt ekstra vanskelig for nye små firma å konkurrere mot kjente merker på organiske søk. For PPC kan man utnytte merkevare søk ved å kjøpe klikk på merkevare søk. Det var nylig en rettsak omkring dette, og dommen ble at det var lov å kjøpe klikk for merkevarer. Dette er omtrent som om man i «real life» fysisk stå utenfor en bilforhandler av et spesifikt bilmerke og roper til alle som går inn døren: «kom å se på min nye bilbutikk heller». Derfor ser man ofte at firmaer byr på egne branded PPC søkeord.

Broken Link

En lenke som fører til en 404-feilside . Dette kan skje hvis en nettside fjernes uten en 301 omdirigering.

Canonical

Uttrykket kanonisering eller kanonisering brukes i forbindelse med URL-er, der det betyr at én side har én URL.

Kanonisering er en prosess der man går gjennom et nettsted og sjekker om en side kan kalles med flere forskjellige URL-er. Et eksempel på når kanonisering er aktuelt er i forhold til om et domene skrives med eller uten www

Når en side brukes med flere forskjellige URL-er, har det negative konsekvenser ved at du ikke har kontroll over hvilken versjon som blir indeksert.

For å fortelle søkmotorene hvilken side som er kanonisert kan du legge inn taggen: rel=”canonical” i Html header del koden. Om du bruker WordPress can du legge til Url til canonisert side via WordPress SEO plugins.

Slik legger du til canonical URL i rank math pluginet i WordPress

rank math canonical URL
canonical URL

ChatGPT promt

Kunstig intelligens har blitt en del av SEO, og bruk av ChatGPT og liknende AI verktøy blir bare mer og mer vanlig.

Et prompt er en type instruks eller spørsmål du gir til kunstig intelligens, som ChatGPT foreksempel, for å få et svar eller en oppgave utført. Det kan være spørsmål å lage en kode, definisjonen av et ord, eller hvordan man lager en oppskrift. Det er en måte å kommunisere med datamaskinen på for å få den til å gjøre det du ønsker. På enkel måte kan man sammenligne det med å snakke med en person som svarer deg på det du spør om. For SEO er det mange måter å bruke ChatGPT, Jeg har skrevet en bloggpost om det her.

Cloaking

Cloaking kalles også av noen for «personalisert levering» eller «IP-målretting». Uansett navnet, går grunnleggende ut på å vise forskjellige sider eller innhold basert på hvem besøkende er.

Når det gjelder søkemotoroptimalisering, brukes teknikken som regel til å vise et innhold til søkemotorroboter og et annet til vanlige besøkende.

Crawling

Uttrykket crawler brukes både om roboter som søker gjennom Internettet og om selve prosessen med å søke gjennom Internettet. En crawler, crawler nettet og er også kjent som en spider eller bot.

Crawling brukes hovedsakelig om søkemotorroboter, som søker gjennom nettet for å finne og indeksere sider.

Crawling budsjett

Et crawling budsjett er det maksimale antallet sider som en søkemotor crawler/gjennomsøker  får besøke og indeksere på en nettside innenfor en gitt periode. Crawling-budsjettet tildeles som regel av søkemotoren basert på ulike faktorer, inkludert størrelsen på nettsiden, kvaliteten på innholdet og antall inbound-lenker som peker til nettsiden. Du kan ekskludere sider fra gjennomsøking ved å bruke robots txt fil.

In the context of search engine optimization (SEO), citations are mentions of a business or organization on the internet that include the business’s name, address, and phone number (NAP). Citations can appear on directories, websites, and social media platforms. They can be in the form of a simple mention, or they can be part of a structured citation, such as a listing on a local business directory.

Citations

Citations er sitater oversatt til Norsk .Innen søkemotoroptimalisering (SEO) er sitater nevnelser av en bedrift med bedriftens navn, adresse og telefonnummer (NAP). Sitater kan vises i kataloger, nettsteder eller sosiale medieplattformer. De kan være i form av en enkel nevnelse, eller de kan være en del av en strukturert sitering, som en oppføring på en lokal bedriftkatalog.

Sitater er viktige for lokal SEO fordi de hjelper Google å forstå at en bedrift er legitim og at den opererer på et spesielt sted. Når bedriftens NAP-informasjon er konsistent på tvers av flere sitater, kan det bidra til å forbedre bedriftens lokale søkerankinger.

De-Index

Når en søkemotor fjerner et nettsted eller en nettside fra søkeresultatene. Dette kan foreksempel skje hvis Google oppdager at du bruker blackhat metoder for å manipulere ranking.

Disavow tool

Disavow Links-verktøyet ble opprettet som en måte for webmastere å be Google om ikke å ta hensyn til visse backlinks når PageRank bestemmes. Å bruke det er mye som prosessen man går gjennom når man renser opp i kredittpoengskåren sin. Du kontakter kreditorer (eller tredjepartsnettsteder) for å rette opp ting med dem, og deretter kontakter du kredittbyråene (eller Google) for å fjerne elementer som påvirker skåren din negativt (eller PageRank).

Geo targeting

Geotargeting betyr at man målretter bestemt innhold til et geografisk avgrenset område, for eksempel et land, en stat, en by eller en kommune.

Google målretter innhold til enkeltland og viser annonser som er målrettet enkeltland eller områder. For eksempel vises Google på norsk i Norge og på svensk i Sverige, og annonser kan rette seg mot både språk og områder.

Når geografisk område skal bestemmes, skjer det som regel basert på brukerens IP-nummer.

Google Search Console

Google Search Console (tidligere kjent som Google Webmaster Tools) er et gratis verktøy fra Google som lar deg administrere nettstedet ditt på Google Search. Du kan få informasjon om hvordan Google ser på nettstedet ditt og løse eventuelle problemer som kan påvirke indekseringen. For å bruke verktøyet må du verifisere eierskapet til nettstedet ditt. Du kan gjøre dette ved å legge til en verifiseringskode på nettstedet eller ved å laste opp en verifiseringsfil til rotmappen. Google Search Console gir deg tilgang til en rekke nyttige funksjoner, inkludert oversikt over hvordan nettstedet ditt vises i Google Search, meldinger om eventuelle problemer som kan påvirke indekseringen, oversikt over søkeordene som brukes for å finne nettstedet ditt i Google Search, statistikk om hvordan nettstedet ditt blir brukt av besøkende, muligheten til å legge til og fjerne sider fra indeksering, og muligheten til å sette opp «robotstxt»-instruksjoner for å fortelle Google hvilke sider de skal eller ikke skal indeksere.

Intern link

En link/kobling fra én side til en annen på samme nettsted, for eksempel fra startsiden til en bloggpost.

indeksering

Indeksering av nettsider er en prosess hvor søkemotorer går gjennom og katalogiserer nettsider på internett. Når en nettside er indeksert, vil den være mulig å se i søk.

Søkemotorer bruker spesielle programmere (kalt «spidere» eller «roboter») for å finne og indeksere nettsider. Disse spidrene går gjennom nettsidene og følger linker til andre sider, slik at de kan finne så mange relevante nettsider som mulig.

Du kan sjekke om en spesifikk side er indeksert i Google Search Console, bruk denne linken for å komme til Google Search Console

sjekk av indeksering i Google Search Console
sjekk av indeksering i Google Search Console

Jumplinks, også kjent som «ankerlenker» eller «hopplenker», er lenker som lar brukerne hoppe til en bestemt del av en nettside ved å klikke på lenken. Dette kan være nyttig hvis nettsiden har mye innhold og brukerne ønsker å gå direkte til en bestemt seksjon uten å måtte bla gjennom hele nettsiden.

For å lage en jumplink, trenger du en lenke som peker til en bestemt del av nettsiden. Du kan lage denne lenken ved å bruke et «anker»-element i HTML-koden, slik:

Deretter kan du plassere et «anker»-element på den delen av nettsiden som lenken skal peke til, slik:

Her er et eksempel på en jump link som vil sende deg til start seksjonen av ordboken.

Hensikten med jumplinks er å gi en bedre brukeropplevelse. I tillegg er det også enklere for Google å finne de forskjellige avsnittene. På wordpress kan man bruke innholdsfortegnelse med jumplinks, eller man kan legge dem til i en Gutenberg blokk under avansert slik som her:

Hvordan bruk jumplink i Gutenberg WordPress blokk
jumplink i Gutenberg WordPress blokk

Keyword Density

Nøkkelordtetthet er et mål på hvor mange ganger et bestemt nøkkelord gjentas i en tekst. Hvis du har en tekst på 100 ord, og nøkkelordet ditt gjentas 5 ganger, har du en nøkkelordtetthet på 5%.

Nøkkelordtetthet beregnes for enkeltord, og beregningen blir mer komplisert hvis det er snakk om nøkkelordfraser – altså flere ord.

Når det gjelder SEO, anbefaler man vanligvis en tetthet på 3-5%, ved høyere tetthet risikerer du å bli straffet av søkemotorene for «keyword stuffing».(se under her)

Keyword stuffing

Keyword stuffing er en betegnelse som brukes for å beskrive en overdreven bruk av bestemte nøkkelord eller nøkkelordfraser i en optimalisert tekst for søkemotorene. I starten av Internett var dette noe som faktisk fungerte, og enkelte side gjentok samme ord hundrevis av ganger for å komme opp i søkemotorene.

Men det tok raskt slutt, og de siste 20 årene har fokuset mer vært å minimere bruk av keywords, og heller bruke synonymer og metonymer.

Keywords/søkeord/nøkkelord

Keywords er nøkkelord direkte oversatt til norsk, men siden det også er ordene som blir brukt for å finne innhold kaller jeg dem oftest søkeord.

Søkeord eller søkeordfraser er ord og fraser som er relevante for nettstedet ditt. Nøkkelord er ordene som målgruppen din bruker som søkeord.

Før du begynner å optimalisere nettstedet ditt for søkemotorer, må du finne ut hvilke søkeord målgruppen din bruker og legge en strategi for å gi målgruppen det de ønsker for søket. Det kalles å matche søkehensikten og er en ekstremt effektiv seo strategi,

Keyword research / Søkeordanalyse

Direkte oversatt er Keyword research nøkkelord forsking, men jeg syns søkordsanlyse høres litt bedre ut. Dette er prosessen med å søke etter nøkkelord/nøkkelord som skal målrettes mot innholdet ditt basert på Data som kan hentes inn fra blant annet søkeord planleggeren i Goolgle ads.

En link er lenke direkte oversatt til Norsk. Linker blir også kalt hyperlink, og er en referanse til en nettside kodet inn i en tekst eller et bilde. Når du klikker på en link, blir du tatt til nettsiden eller ressursen som linken peker til. Linker er en viktig del av nettet og lar brukere enkelt navigere fra en nettside til en annen.

Linker kan opprettes ved å bruke HTML-kode og vises vanligvis som understreket tekst eller et bilde. De kan brukes til å linke til andre sider på samme nettside, eller de kan linke til sider på andre nettsider. I SEO og i Google Search Console skilles dem mellom interne og eksterne linker. Interne linker er linker som går til steder på egen nettside. Interne liker kan også være jump links, som jeg bruker ofte på denne siden, og som navigere til andre område på samme side.

Backlinks er et eannet ngelsk uttrykk for andre nettsteder som lenker til ditt nettsted – et backlink er med andre ord en lenke «tilbake» til deg. Dersom ditt nettsted har linker fra spammy nettsider, kan det gi et dårlig signal til Google.

Google har gitt webmastere mulighet til å fjerne dårlige linker via disavow verktøyet inne i Google Search Console.

Nettstedsnavigering

Elementene og komponentene på en side som gjør at du enkelt kan få tilgang til de ulike websidene på et webområde.Den ligge som regel i header området, men kan man kan også ha flere menyer på siden. Også kalt navigerings meny. På mobil brukes oftest en såkalt «hamburger meny» men tre horisontale streker for å spare plass

Link Juice

Verdien eller autoriteten et nettsted får i Googles page rank algoritmer når du mottar en link fra et nettsted med høy autoritet.

Nofollow link

Nofollow er en tag som kan settes på en link for å fortelle søkemotorene at linket ikke skal overføre link-juice.

Nofollow-taggen er spesielt aktuell når det gjelder diskusjoner om betalte lenker. Google prøver å straffe nettsteder som selger lenker, men hvis nettstedene som selger lenker bruker nofollow, blir de ikke straffet.

Men det er ingen smart ide å legge nofollow på alle utgående lenker ifølge Google:

«Det er definitivt feil. Det er absolutt ikke tilfelle at hvis du bruker vanlige lenker på nettstedet ditt, vil du rangere dårligere enn hvis du setter nofollow på alle utgående lenker.

Jeg mistenker at det tvert imot kan være tilfelle at hvis du har vanlig lenking på siden din, vil du trolig rangere litt bedre over tid – essensielt fordi vi kan se at du er en del av det normale websystemet.

Så det er definitivt ikke tilfelle at du har noen form for rangering fordel ved å merke alle utgående lenker som nofollow.»

John Mueller, Google

Det er også en stor diskusjon om nofollow linker gir «link juice» selv om det offisielt blir sagt at det ikke gjør det. Min mening er at det er bortkastet tid å vurder om linkene gir SEO verdi eller ikke, siden det å bygge opp kunstige linker uansett er bortkastet tid. Jeg fokuserer heller på om en eventuell link er relevant og kan gi klikk og trafikk inn til nettsiden min. Google går uansett mer og mer vekk fra linker som ranking signal, og sannsynligvis er en citations/omtaler/referanser minst like viktig (og mye mindre risikabelt) som links for Google. Google er blitt langt mer avansert ved hjelp av maskinlæring, og har ingen problemer med å finne informasjon uten å bruke links.

Metadata

Data som forteller søkemotorer hva nettstedet ditt handler om. De viktigste meta tags er mata title og meta descriptions. Man kan også legge inn meta keywoords, men SEO verdien på meta keywords ble fjernet for mange år siden siden det ble brukt for å manipulere ranking. På WordPress sider kan man legge inn meta data med å bruker et SEO plugin. Dersom du ikke legger inn meta tag, vil Google velge egne mata data fra informasjon de finner på siden din. Men selv om du legger til meta beskrivelse, vil ofte Google se vekk fra din data og finne egen. Meta beskrivelsen er den teksten som du ser i SERP.

Orphan pages

Orphan pages er forældreløse sider direkte oversatt til norsk. Det er sider som ikke er lenket til fra resten av nettstedet.

Vanligvis vil man ha en navigasjonsstruktur som er satt opp slik at man ved å følge lenker kan komme til alle sider. Orphan pages er sider som ligger utenfor denne strukturen. Søkemotorene liker ikke orphan pages sider, da de ikke anses som en naturlig del av nettstedet.

Orphan pages er ofte landingssider laget i forbindelse med PPC-markedsføring.

PageRank

Google PageRank er en verdi som tildeles alle nettsider i Googles indeks. Jo høyere en PageRank er, jo større sjanse er det for at sidene dine blir funnet i Google. I alle fall i teorien.

Google «PageRank» er navnet på patentet som de to grunnleggerne av Google, Lary Page og Sergey Brin, utviklet under deres studier ved Stanford universitetet i USA. Patentet eies av Stanford, men Google har eksklusive rettigheter til å bruke det.

PageRank er også et varemerke som eies av Google. Google bruker i dag «PageRank» betegnelsen på en mye bredere måte enn det som ligger i selve patentet, for å forklare sin metode for å rangere nettsider.

PageRank-algoritmen er en «popularitetsverdi» som tildeles hvert enkelt dokument i en søkemotor-indeks, basert på analyser av hvem som lenker til hvem. Litt forenklet sagt, får dokumenter som flest lenker en høyere popularitetsverdi, altså en høyere PageRank. Dettembrukes sammen med andre metoder for å finne de mest relevante sidene når man søker. I teorien, i alle fall.

PPC

PPC står for «pay-per-click» og er online annonsering der man betaler for hver gang en bruker klikker på en av deres annonser. PPC-annonsering brukes vanligvis i søkemotorer s, men kan også nettsteder som er med i adsense programmet. Formålet med PPC-annonser er enten å få mer trafikk til nettstedet eller å øke salget av en vare eller tjeneste. Som annonsør kan du velge nøkkelord eller søkeord som annonsene vises for, og du betaler for hver gang en bruker klikker på annonsen. PPC-annonsering kan være en effektiv måte å øke synligheten og konverteringen av nettstedet ditt, men det er viktig å planlegge og optimalisere annonsene dine for å få best mulig resultat. Det er også tilfeller der konkurrenter saboterer ved å klikke på annonser for å tappe annonse budsjettet.

PBN

Private Blog Network (PBN) er en samling nettsider som brukes til å lenke tilbake til en annen nettside for å forbedre denne nettsidens plassering i søkemotorresultatene. PBNer blir ofte opprettet og kontrollert av enkeltpersoner eller organisasjoner for å manipulere søkemotorplasseringer, og regnes som en form for Black Hat SEO.

PBN fungerer ved å opprette et nettverk av nettsider som er koblet sammen gjennom lenker, med den andre nettsiden i midten. Nettsidene i PBNen er som regel av dårlig kvalitet og spammy, og brukes til å lenke tilbake til den andre nettsiden for å forbedre dens plassering i søkemotorresultatene. Disse lenkene opprettes ofte ved hjelp av anker text, altså den synlige, klikkbare teksten i en link.

Selv om PBNer kan være effektive for å forbedre en nettsides plassering på kort sikt, er de ikke holdbare på sikt, og kan føre til at den andre nettsiden blir straffet eller fjernet av søkemotorene. Min anbefaling er å ikke bli fristet til å kjøp linker fra PBN eller andre som tibyr linker til salgs, for den saks skyld.

robots.txt-fil

En robots.txt-fil er en tekstfil som kan legges til på websiden din for å fortelle søkemotorer hvilke sider de skal eller ikke skal indeksere. Filen brukes vanligvis for å unngå at søkemotorer indexerer sensitive eller irrelevante sider på nettstedet ditt.

For å opprette en robots.txt-fil, må du først opprette en tekstfil på datamaskinen din og lagre den med navnet «robots.txt». Deretter kan du legge denne filen i rotmappen til nettstedet ditt (det vil si samme mappe som index.html-filen din). Når du har lagt til filen, kan du begynne å legge til instruksjoner til bots.

SEO

SEO, er en forkortelse for Search Engine Optimizing som er søkemotoroptimalisering på Norsk. SEO, er teknikker og strategier som brukes for å forbedre posisjonen til en nettside i søk. Her kan du lese mer detaljer om hva seo er: Black Cap SEO hovedside

SEO audit

SEO audit blir som regel oversatt til SEO analyse på Norsk.

En mer direkte oversettelse av «SEO audit» ville kanskje være «SEO revisjon» eller «SEO tilstandsrapport», men disse begrepene er kanskje ikke like vanlige i norsk språk. En SEO analyse eller vurdering er en gjennomgang av hvordan en nettside er optimalisert for søkemotorene. Seo analysen skal finne eventuelle tekniske probler og liste opp mulige forbedringer som kan forbedere synligheten i organiske søk. Du kan lese mer om SEO analyse i denne bloggposten

SERP (Search Engine Ranking Page)

Dette er siden du blir sendt til etter at du har kjørt et søk i en søkemotor. Antall resultater på siden kan variere avhengig av søk og antall betalte plasseringer.

Subdomain/Underdomene

Et eget område under hoved domenet.Dett kan som brukes til å organisere nettstedet og gi enklere navigering. Her på denne nettsiden bruker jeg subdomenet blog.blackcapseo.no. Dette gjør jeg fror å samle alt som har med blogg å gjøre på en installasjon. Jeg har en separat WordPress installasjon på hvært domene. Det er ganske enkelt å sette opp et subdomain selv, og hosten kan også fint fikse det for deg om du ikke har tid/kunskap. Jeg bruker Proisp, og det fikser det for meg om jeg spør.

Søkehensikt

Søkehensikt, eller search intent på engelsk,er formålet eller målet med et søk i en søkemotor. Det kan være at brukeren vil finne informasjon om et bestemt emne, at de vil kjøpe noe, eller at de vil gjøre noe annet som er relatert til søket.

Innholdet på din nettside bør matche søkehensikten 100% for å komme på topp i søk, og det mest optimale er å optimaliser for en søkehensikt per artikkel/bloggpost.

White Hat SEO

 SEO-taktikker som overholder beste praksis og ikke manipulerer søkemotorer. Det er diskusjoner om hvor grensen går for white hat, men generelt er nesten alt som man gjør for å få bedre ranking i Google på vei ut av white hat sonen.

XML Sitemap

XML Sitemap er en fil som viser et nettsteds viktige sider, slik at søkemotorer enkelt kan finne og gjennomsøke dem. Genereres enkelt  i  wordpress med SEO plugins. Man kan og generere et sitemap online her: https://www.xml-sitemaps.com/

Denne listen blir oppdatert jevnlig, siste dato for oppdatering er 06.01.2023